System znajomych pozwala łatwo znaleźć znajomego w bitwach, śledzić jego postępy w grze i zaprosić go do drużyny, aby grać razem.
Jak wysłać zaproszenie do znajomych?
- Przycisk „Znajomi” znajdziesz w prawym dolnym rogu menu głównego.
- Po otwarciu menu „Znajomi” kliknij ikonę „Dodaj znajomego” w lewym dolnym rogu okna – to plus z małą sylwetką „osoby”.
- Następnie wpisz nick gracza, którego chcesz dodać do listy znajomych, i naciśnij „Dodaj”. Otrzymasz powiadomienie, że zaproszenie zostało wysłane. Teraz poczekaj, aż zostanie przyjęte.
Uwaga: Możesz też dodać do znajomych gracza, który gra z Tobą w bitwie, bez jej opuszczania. W tym celu naciśnij „Tab”, kliknij prawym przyciskiem myszy czołgistę, którego chcesz dodać, i w krótkim menu, które się pojawi, wybierz „Dodaj do znajomych”. To samo możesz zrobić w lobby przed bitwą.
Jak przyjąć zaproszenie do znajomych?
Wszystkie zaproszenia do znajomych są wyświetlane w zakładce „Oczekujące” w menu znajomych. Gdy znajdziesz na liście nick gracza, wystarczy nacisnąć przycisk akceptacji z ikoną „ptaszka”. Po przyjęciu zaproszenia gracz pojawi się na Twojej liście aktywnych znajomych.
Uwaga! Gdy otrzymasz jedno lub więcej zaproszeń do znajomych, liczba oczekujących zaproszeń będzie widoczna na przycisku „Znajomi” w menu głównym.
Ważne! Jeśli przyjmiesz kilka zaproszeń jedno po drugim w ciągu 5 sekund, w prawym dolnym rogu okna listy znajomych pojawi się przycisk „Dodaj wszystkich”.
Jak usunąć gracza z listy znajomych?
- Otwórz menu „Znajomi” w prawym dolnym rogu menu głównego.
- Znajdź gracza, którego chcesz usunąć z listy znajomych, i kliknij go prawym przyciskiem myszy.
- Kliknij „Usuń”. Nie otrzymasz powiadomienia potwierdzającego usunięcie.
Drużyny
Drużyny pozwalają łączyć siły ze znajomymi.
- Maksymalna liczba członków drużyny to 2.
- Funkcja drużyn jest dostępna od rangi 4.
- Aby utworzyć drużynę, kliknij przycisk obok swojego portretu w lewym górnym rogu. Drużynę możesz też utworzyć, zapraszając do niej znajomego.
- Do drużyny możesz zaprosić tylko graczy z listy znajomych, którzy w chwili zaproszenia nie są w bitwie.
- Każdy gracz może dołączyć do drużyny znajomego, jeśli została już utworzona i ma wolne miejsca.
- Tylko lider drużyny może rozpocząć bitwę. Tylko lider może przekazać przywództwo innemu członkowi drużyny. Jeśli lider opuści drużynę przed przekazaniem przywództwa, zostanie ono przekazane losowemu członkowi drużyny.
- Dezercja z bitwy lub nieudane ponowne połączenie z bitwą automatycznie usuwa gracza z drużyny. Jeśli zdezerteruje lider drużyny, drużyna nie zostanie rozwiązana.
Drużyny w matchmakingu
- Podczas szukania bitwy z drużyną matchmaking najpierw próbuje dobrać Wam jako przeciwnika inną drużynę.
- Matchmaking bierze pod uwagę najwyższą liczbę punktów reputacji w drużynie (gracza z największą liczbą punktów reputacji).
- Członkowie drużyny są oznaczeni tym samym kolorem w bitwie i w lobby przed bitwą.
